Where The Mind Is Without Fear (Summary and Questions and Answers) |PSEB| Class 10th English Poem 5


WHERE THE MIND IS WITHOUT FEAR

(Rabindranath Tagore)



READING COMPREHENSION

(1)

Where the mind is without fear and the head is held high;

Where knowledge is free;

Where the world has not been broken up into fragments

by narrow domestic walls.

Questions

Q1. Name the poem and the poet.

Ans. The name of the poem is “Where the Mind Is Without Fear,” and its poet is Rabindranath Tagore.

Q2. What does the poet mean by ‘narrow domestic walls’?

Ans. By narrow domestic walls, the poet means the walls of narrow-mindedness.

Q3. Why does the poet want knowledge to be free?

Ans. Knowledge is essential to make the country truly free. That is why the poet wants to be free.

Q4. What kind of life does the poet want for his people ?

Ans. The poet wants his people to live a life of self-respect with no fear in their heart.

 

 

 

(2)

Where word come out from the depth of truth;

Where tireless striving stretches its arms towards perfection;

Where the clear stream of reason

has not lost its way into the dreary desert sand of dead habit.

Q1. What words does the poet want to come out of the depth of truth?

Ans. The poet wants that whatever the people of his country say should be based on truth only.

Q2. What does the poet want his people to strive for?

Ans. The poet wants his people to strive for perfection.

Q3. How could the country become a symbol of perfection?

Ans. The country could become a symbol of perfection if its people work tirelessly.

Q4. How can the clear stream of reason help us?

Ans. The clear stream of reason can take us out of dead customs and habits.

LONG ANSWER TEXTUAL QUESTION                     

Q1. What is the central idea of the poem?

Ans. The poet prays to God to turn his country into a haven of freedom. He prays that his countrymen should give up all that is evil. They should not be narrow-minded. Only then can his country gain freedom in the real sense

Q2. Write a summary of this poem.

Ans. The poet wants his country to be a heaven of freedom. He wants it to be free from all evils. People should be free from the narrow thoughts of caste and creed. They should ever strive for perfection.

Q3. What is the meaning of the line ‘where knowledge if free”?

Ans. The poet wants knowledge to be free in his country. It should be free for one and all. It should not be in schools and colleges. Everyone should have the right to free education.

Q4. Why is the world broken by narrow domestic walls? What can we do about it?

Ans. The walls of religion, caste, and creed divide the world. These walls exist everywhere in the world. We can pull them down only through love and non-violence.

Q5. What does the poet desire for his country?

Ans. The poet wants his country to be a true heaven of freedom. He wants that knowledge to be free in his country. People should be broad-minded. They should follow truth and reason. They should be self-respecting.

 

 

Post a Comment

0 Comments